Szövetség

A Szövetség története

A Magyarországi Kyudo Szövetség története nem rendhagyó. Egy szövetség megalakulása a fejlődés része, mint minden más sportban, versenysportban vagy harcművészetben. Bár a Magyar Szövetség és a Magyarországi Kyudo csekély létszámú, mégis ez a csekély létszám elérte azt a nemzetközi aktivitást, mely szükségessé tette a szövetség létrehozását, tagjai pedig lehetővé tették a szövetség létrejöttét. De ami még fontosabb, hogy a lelkes alapítók nélkül, a tudásvágy nélkül és az évek alatt csatlakozott lelkes és aktív tagok nélkül nem lett volna Magyar szövetség, nem lett volna nemzetközileg elismert Magyar Kyudo.

Szombathely az origója a Magyarországi Kyudonak, itt tették le az első köveket a Magyar Kyudo alapjainak a Mézes testvérek, Péter és Pál. Létrehozták 1995-ben az első Kyudo klubot, majd 2001-ben egy szép autentikus Dojot (Katsujinkan Kyudo Dojo) építetek rengeteg munkával és elszántsággal, méltó helyet teremtve a Kyudo gyakorlásának. Sok szép rendezvénynek, szemináriumnak és sok-sok más eseménynek adott és ad otthont a Szombathelyi Dojo.

Az első Budapesti Dojo Baksai József vezetésével jött létre a III. kerületben. 1996-ban kezdődött a gyakorlás szűk baráti körben, hiányos felszereléssel,de annál nagyobb lelkesedéssel. 1998-ban Kovács János segítette fejlődésüket, aki rendszeres vendége volt a Bécsi Kyudo Chikurin-ha szemináriumoknak. József 1998-tól rendszeresen látogatta a Szombathelyi rendezvényeket ahol a Kyudo egy másik stílusával ismerkedett meg a Heki Ryu Insai ha-val és ezen az úton haladt tovább.2001-ben Toshio Mori sensei felkérte a Dojo vezetésére.

2006-ban megalakult a második Budapesti Dojo (országosan pedig a harmadik) Ruszthy Róbert és Oláh Tamás találkozásának köszönhetően. Ez a találkozás Csepelen tette le alapjait s az óta is ott működik és gyarapodik. Neve Bukyukai Kyudo Dojo, , melynek névadója Makinori Matsuo sensei volt s mely a Bu/Budo,Budapest  Kyu/Kyudo és Kai/egyesülés szavakból áll. A Bukyukai Dojo sokat köszönhet Róbert útmutatásainak, támogatásának és Tamás elhivatottságának, ennek köszönhetően sok szép eredmény kerekedett az évek alatt versenyek, bemutatók és egyéb rendezvények terén.

A Magyarországi Kyudo 2011. Szeptemberében jutott el egy újabb fejezetéhez, a szövetség megalakulásához. Ennek egyik lelkes szervezője Dr. Benkő Attila volt. Neki, és lelkes asszisztenciájának Tászler Máriának köszönhetően sok-sok szervezés, beszélgetés, egyeztetés után, ahogy lenni kell egy közgyűlés keretein belül megalakult a Magyarországi Kyudo Szövetség.

A szövetség célja a Japán Íjászat/Kyudo gyakorlásának lehetőségeinek megteremtése, a Japán íjászat/Kyudo tanítása, a Japán kultúra megismertetése a Kyudon keresztül bemutatók, nyílt gyakorlások által, versenyeken való részvétel, melyek belföldi és külföldi viadalok egyaránt lehetnek illetve a vizsgák lehetőségeinek biztosítása, megteremtése.

Mint minden szövetség itt is fontos volt egy hivatalos elnökség megválasztása, elnökségi posztok betöltése, de amit mindenképp meg kell említeni az Vadadi F. Kornél jelenléte, akinek több évtizedes harcművész múltja és tevékenysége nagyban segítette és támogatta a Magyarországi Kyudo Szövetség létrejöttét, megalakulását. Ezen munka és erőfeszítés elismerésként a szövetség felké

aug 17, 2016 | Posted by | Hozzászólások kikapcsolva
Magyarországi Kyudo Szövetség 2015 Minden jog fenntartva!